Standardul ISO 55000
ISO 55000 este o suita de Standarde pentru Managementul Activelor. Acestea urmaresc directia inceputa o data cu BSI PAS 55.
Seria ISO 55000 cuprinde trei standarde:
- ISO 55000 ofera o perspectiva de ansamblu a subiectului managementului activelor si a termenilor si definitiilor standardului care trebuie utilizate.
- ISO 55001 reprezinta specificatia cerintelor pentru sistem de management integrat si eficient al activelor.
- IS0 55002 ofera indrumari pentru implementarea unui astfel de sistem.
Standardele introduc disciplina managementului activelor si specifica cerintele pentru un sistem de management al activelor. Standardele sunt aplicabile oricarei organizatii.
Acreditarea ISO 55001 trebuie sa permita oricarei organizatii care utilizeaza activele pentru a raspunde nevoilor partilor interesate, pentru a demonstra o balanta corespunzatoare intre risc, performanta si cost.
Toate organizatiile lupta pentru un Management al Activelor Optimizat care solicita ca oamenii, procesele si informatia sa fie sincronizate, si sa includa lantul de aprovizionare extins si partenerii de afaceri.
ISO 55000 conduce organizatiile in crearea de sisteme de Management al Activelor pe baza unor date esentiale solide, procesele si informatia asigurand un management al Activelor optimizat de durata.
Standardele se bazeaza pe performanta si introducand subiectul managementului activelor specificati de asemenea cerintele pentru ca un sistem de management al activelor sa administreze active si sisteme de active pe parcursul ciclului lor de viata. Standardele sunt aplicabile oricarei organizatii care doreste sa:
- Stabileasca un sistem de management al activelor pentru a-si gestiona activele pe parcursul ciclurilor de viata sau pe parcursul unei perioade definite;
- Implementeze, mentina si sa-si imbunatateasca managementul activelor sale;
- Isi asigure conformitatea cu politica declarata de management al activelor si cu obiectivele organizationale;
- Si sa demonstreze respectarea Standardului.
Datorita cresterii cererii pentru furnizare de performanta a serviciilor/rezultatelor de nivel inalt la costuri reduse din partea organizatiilor, exista o nevoie mai mare de a intelege disciplina managementului activelor. Managerii seniori isi pun mai des intrebari de genul:
- Ce riscuri legate de active detinem, si cum se modifica acel profil de risc retinut in timp pe perioada in care suntem responsabili de active?
- De ce trebuie sa investim atatia bani si resurse in baza noastra de active si care sunt consecintele reducerii acestora, atat acum cat si in viitor?
- Exista beneficii asociate cu externalizarea unor sau tuturor activitatilor si cum ne modifica acestea profilurile de risc si cost?
- Detinem capacitatea, competenta si informatiile pentru a putea lua decizii sigure legate de investitiile de active si implementa eficient masurile rezultate din acele decizii?
Exista beneficii asociate cu externalizarea unor sau tuturor activitatilor si cum ne modifica acestea profilurile de risc si cost?
Exemple de realizare a valorii realizabile prin managementul activelor includ:
- Performanta activitatii imbunatatite
- Eficienta operativa imbunatatita
- Riscuri reduse
- Asigurarea conformitatii
- Satisfactia clientului imbunatatita
- Increderea partilor interesate imbunatatita
- Sustenabilitate imbunatatita
- Cultura organizationala imbunatatita