Evaluare imobile

Evaluare imobile

Evaluator imobiliar este acea persoana fizica sau juridica cu experienta semnificativa in domeniul imobiliar, competenta in evaluare pe piata de imobile, care cunoaste, intelege si poate pune in aplicare in mod corect acele metode si tehnici recunoscute care sunt necesare pentru efecuarea unei evaluari credibile in conformitate cu Standardele Internationale de Evaluare, si care este membru al unei asociatii nationale profesionale de evaluare recunoscute ca fiind de utilitate publica, avand calitatea de expert evaluator imobiliar independent.
Expertii evaluatori imobiliari realizeaza rapoarte de evaluare pentru toate tipurile de proprietati imobiliare: terenuri, cladiri civile si industriale, constructiii speciale.
Specializarea de expert evaluator imobiliar se obtine in urma parcurgerii cursurilor si a sustinerii examenului de “expert evaluator – evaluarea proprietatilor imobiliare”.
Calitatea de expert evaluator imobiliar se justifica cu legitimatia si parafa vizate pe anul in curs.
Expertii evaluatori imobiliari detin polite de asigurare pentru raspundere profesionala, valoarea politei de asigurare putand varia intre 10.000 EUR si 1.000.000 EUR in cazul expertilor evaluatori-persoane fizice, respectiv intre 50.000 EUR si 1.000.000 EUR in cazul expertilor evaluatori-persoane juridice.
Evaluatorii imobiliari incheie politele de asigurare la o anumita valoare in functie de numarul si complexitatea rapoartelor de evaluare realizate, precum si in functie de valoarea proprietatilor imobiliare care fac obiectul raportului de evaluare.

Rezultatul procedurii de evaluare a proprietatilor imobiliare este oferirea unei concluzii impartiale despre conditia proprietatii, operabilitatea sa si estimarea valoarii de piata a acesteia.
Subiectul evaluarii poate fi orice proprietate localizata pe teritoriul Romaniei, inregistrata sau care se afla in proces de inregistrare in registrul proprietatilor.
Conform cerintelor de evaluare, potentialii nostri clienti pot fi in mod egal companii, institutii publice, entitati legale sau persoane fizice – toti aceia pentru care valoarea proprietatii este relevanta, fie ca aceasta va fi:

 • cumparata sau vanduta, schimbata, donata sau mostenita;
 • adusa ca aport non-financiar (in natura): sediu pentru infiintarea sau extinderea unei societati;
 • asigurata, supusa taxelor sau trebuie declarata;
 • unita cu alta proprietate sau separata dintr-o alta proprietate;
 • ipotecata si raportata in documentele de contabilitate financiara;
 • inchiriata sau transferata pentru utilizare gratuita altor entitati care o vor avea in custodie;
 • este necesara pentru a satisface niste nevoi publice, conform unui ordin dat.

Sau:

 • cand procedura de lichidare este aplicata companiei;
 • cand deciziile instantelor sunt executate;
 • la solicitarea proprietarului sau a clientului.